Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje bakterii, ale oczywiście nie wszystkie mają na niego korzystny wpływ. Doskonałym przykładem są różne rodzaje paciorkowca. Są przyczyną wielu chorób, zarówno tych niegroźnych, jak i tych o uciążliwym przebiegu, np. zapalenie mieszków włosowych, nowotwór jelita grubego, zespół wstrząsu toksycznego. Paciorkowce są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, gdyż mogą powodować wady rozwojowe płodu.
Teraz kilka słów o tym, czym są paciorkowce inaczej nazywane streptokokami. Są bakteriami Gram dodatnimi, które odznaczają się dużą inwazyjnością wytwarzając hialuronidazy ułatwiające przemieszczanie się paciorkowców w głąb skóry i tkanki łącznej. Część streptokoków posiada specjalną błonę i otoczkę komórkową, która jest antygenowa, co pozwala unikać odpowiedzi układu immunologicznego.
Wśród paciorkowców z grupy A wyróżnia się paciorkowiec ropny, który powoduje, m.in. szkarlatynę, paciorkowcowe zapalenie gardła, liszajca, anginę ropną , zapalenie ucha środkowego, posocznice, kłębuszkowe zapalenie nerek, martwicze zapalenie powięzi, zapalenie wsierdzia.
Dwoinka zapalenia płuc, czyli pneumokoki, to kolejny groźny rodzaj paciorkowca. Występuje najczęściej w zatokach nosowych i gardle. Jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci poniżej drugiego roku życia, dla osób starszych oraz dla pacjentów ze słabą odpornością. Pneumokoki powodują ostre zapalenie płuc, zakażenie krwi, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
Paciorkowiec bezmleczności jest niegroźnym paciorkowcem grupy B, który stanowi cześć flory przewodu pokarmowego, w tym też jamy ustnej, górnych dróg oddechowych oraz jelit. Zdarza się, że występują też na skórze człowieka. U kobiet w ciąży pojawienie się tego streptokoka stwarza szczególne niebezpieczeństwo, ponieważ stwarza możliwość przedostania się bakterii z pochwy do płynu owodniowego. Skutkować to może przedwczesnym porodem. U noworodków, które mają jeszcze bardzo słaby układ immunologiczny pojawienie się paciorkowca może skutkować sepsą bądź zapaleniem płuc.
W przewodzie pokarmowym pojawia się, tzw. paciorkowiec kałowy. Tylko w kilku przypadkach, np. podczas antybiotykoterapii może stać się chorobotwórczy. Paciorkowiec kałowy powoduje zakażenie pęcherzyka żółciowego i dróg moczowych. Do powstawania nowotworów jelita grubego przyczyniają się wolne rodniki E. faecalis, które są mutagenne. Naukowcy z Uniwersytetu z Oklahomie są zdania, że nadtlenki, które powstają w procesie fermentacji mikroba mają niekorzystny wpływ na DNA człowieka, powodując zaburzenia w przekazywaniu sygnałów międzykomórkowych oraz pobudzając działanie makrofagów. Makrofagi należą do układu immunologicznego. Ich zadaniem jest likwidowanie wirusów i bakterii podczas choroby. Natomiast gdy mamy do czynienia z nowotworem mogą one rozwijać komórki rakowe. Układ odpornościowy nie broni się przed tym, ponieważ nie są to czynniki zewnętrzne.
Kolejnym rodzajem paciorkowca jest paciorkowiec zieleniący – składnik flory bakteryjnej jamy ustnej, który może być przyczyną zapalenia wsierdzia i ropienia zęba.