Heliobacter Pylori
17 lutego 2017
Chlamydia
17 lutego 2017

Gronkowiec złocisty

Gronkowiec złocisty

Gronkowiec złocisty to bakteria, która może żyć zarówno w warunkach beztlenowych, jak i tlenowych. Jest to niebezpieczna bakteria, odporna na działanie antybiotyków i wysokich temperatur. Nosicielami mogą być ludzie i zwierzęta. Prawdopodobnie aż 30 % ludności może być nosicielami różnych odmian tej bakterii. Przyczyną zakażeń jest najczęściej przeterminowana lub źle przechowywana żywność oraz niewystarczająca higiena. Jest szczególnie popularny wśród kobiet karmiących piersi, dzieci i chorych, ponieważ mają oni osłabioną odporność. Objawami mogącymi świadczyć o zakażeniu gronkowcem są najczęściej bóle brzucha, wymioty, biegunka, gorączka. Bakterie gronkowca, które dostaną się do organizmu mogą powodować występowanie chorób skóry, zapalenie płuc, infekcje dróg oddechowych, zapalenie mięśnia sercowego, opon mózgowych, zapalenie oskrzeli, tchawicy, migdałków, ucha, infekcje dróg oddechowych oraz zakażenia w obrębie układu kostnego.