Metoda Zenni
27 listopada 2019
Czy wiesz, co jesz?
13 stycznia 2020

Jelita są ważne

Większości z Nas jelita kojarzą się tylko z trawieniem i niewiele osób wie, jak ważną rolę pełnią w organizmie.

Można powiedzieć, że jelita są zaraz po naszym mózgu, drugim centrum dowodzenia. Czy wiesz, że w głębszych warstwach ścian jelit znajduję się nerwowy układ jelitowy? Otóż tak!

W jelitach może się pomieścić nawet 100 milionów komórek, tych samych co w mózgu, czyli neuronów. To w jakim stanie są nasze jelita wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i na zachcianki, wagę i samopoczucie.

80% Odporności bierze się z jelit

Co to jest mikrobiom i dlaczego jest ważny w naszym organizmie?

Wiedziałeś, że każdy z nas posiada swój własny i unikatowy mikrobiom? To bogaty ekosytsem składający się głownie z bakterii, ale i również z grzybów, wirusów i pierwotniaków. Są ich całe miliony, a całkowita ich waga może osiągać nawet 2 kg!

Jak łatwo się domyślić różne rodzaje mikroorganizmów mają różne wymagania żywieniowe: niektóre żywią się cukrem, a inne tłuszczem.

Jeśli w naszej diecie przeważają cukry, tym więcej słodkolubne organimy będą go od nas chciały, a jeśli go im zabraknie, stanowczo go zarządają. Przez co na przykład możemy mieć problemy z nadwagą lub otyłością.

Pamiętajmy – to my decydujemy czy zgodzimy się na zachcianki mikrobiomu i ulegniemy pokusie!


Rola mikrobiomu w naszym organizmie.

  • Regulacja masy ciała
  • Wspomaganie układu odpornościowego
  • Udział w wytwarzaniu ponad 20 hormonów
  • Gromadzi niestrawione składniki

Dlaczego chorujemy?

Kiedy nasz mikrobiom nie funkcjonuje prawidłowo nasza odporność słabnie, a w wyjałowionym jelicie namnażają się wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Objawia się to bardzo często dyskomfortem trawiennym, wzdęciami, bólami brzucha, osłabieniem itp.

Jeśli pojawiają się powyższe objawy warto wykonać diagnostykę w kierunku obciążeń patogennych.


Więcej o diagnostyce organizmu – Test-na-pasożyty


Obciążony pasożytami organizm przestaje się bronić, a to może prowadzić do wielu powikłań, stanów zapalnych, kandydozy, cukrzycy, alergii czy nawet zaburzeń nastroju. Niestety większość społeczeństwa bagatelizuje ten problem, który jest główną przyczyną większości schorzeń.

Co szkodzi naszemu mikrobiomowi?

  1. Cukier, również taki w wędlinach, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, czy sokach.
  2. Mąka pszenna
  3. Nabiał, w szczególności mleko UHT
  4. Tłuszcze trans w olejach roślinnych, margarynach itp
  5. Słabej jakości mięso, parówki i kiełbasy

Co pomoże mieć bogaty Mikrobiom?

  1. Jedz dużo warzyw i owoców
  2. Spożywaj zdrowe tłuszcze – awokado, orzechy, pestki, masło klarowane, olej kokosowy nierafinowany itp.
  3. Wzbogać dietę o węglowodany złożone – kasza jaglana lub gryczana, ryż dziki, amarantus
  4. Naturalne probiotyki – kiszone ogórki, kiszona kapusta, zakwas z buraków
  5. Prebiotyki – banany, miód, pomidory, owies, cebula

Zdrowe odżywianie ma naprawdę głębszy sens i już w krótkim czasie przekonasz się, że samopoczucie , energia i chęci do życia wracają.

Informacje i konsultacje pod 696 088 101

Lub skorzystaj z formularza zgłoszeniowego