Tlen jako podstawowy pierwiastek życia
31 lipca 2023
Myślenie na zdrowie
6 listopada 2023

Jak poprawić pamięć i koncentrację.

A Male and Female side silhouette profile overlaid with various semi-transparent Machine Gears shapes. Centre placed is a white “jigsaw piece” icon.

Myślimy że póki jesteśmy młodzi i piękni , problemy z pamięcią i koncentracją nas nie dotyczą, że jest to domena ludzi starszych. Jednak przyczyny zaburzeń koncentracji są bardziej złożone i nie zależą od wieku.

Pamięć i koncentrację można poprawić i wyćwiczyć poprzez:

  • odpowiednie nawodnienie -wskazane jest pić co najmniej 2 litry wody dziennie. Do wody dobrze jest też dosypać szczyptę soli himalajskiej lub kłodawskiej , sól kłodawska oraz himalajska zawiera łatwo przyswajalne mikroelementy i dobrze nawadnia.
  • odpowiednia ilość snu – sen jest nam potrzebny do regeneracji ciała oraz umysłu.
  • prawidłowe odżywianie – należy dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych , minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Owoce , warzywa , ziarna zbóż, orzechy awokado są źródłem niezbędnych witamin , kwasów tłuszczowych. Pokarmy powinny być bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają pracy mózgu.
  • ćwiczenia fizyczne – bardzo ważnym elementem wpływającym na pamięć jest kondycja fizyczna.
  • przebywanie w naturze, na świeżym powietrzu
  • medytację
  • ćwiczenia pamięci poprzez zabawę np: wyszukiwanie ze zbioru figur dwóch takich samych.
  • zabiegi w komorze hiperbarycznej
  • właściwe oświetlenie
  • optymalną temperaturę
    • Koncentracja jest stanem umysłu , z tego powodu powinniśmy zaplanować co będziemy robić i jaki czas na to przeznaczymy. Znaleźć w sobie pozytywne nastawienie i za wykonanie pracy w zaplanowanym czasie przyznać sobie nagrodę. Gdy już poprawimy nawodnienie , zmienimy odżywianie, , zaczniemy ćwiczyć , będziemy spać 6-8 godzin na dobę, będziemy ćwiczyć i dotleniać mózg, medytować aby ograniczyć ilość bodźców dochodzących z zewnątrz , możemy wspomóc się również ziołami takim i jak: miłorząb japoński, żeń-szeń czy lecytyna.